Louvre Lens

Lens_Louvre_Lens_JL_01

Lens_Louvre_Lens_JL_02

Lens_Louvre_Lens_JL_03

Lens_Louvre_Lens_JL_04

Lens_Louvre_Lens_JL_05

Lens_Louvre_Lens_JL_10

Lower Level Plan

Lens_Louvre_Lens_JL_07

Lens_Louvre_Lens_JL_08

Window into the Museum Reserves

Lens_Louvre_Lens_JL_09

 

Louvre Lens

Lens, France | SANAA | 2012

Louvre Lens is the first outpost of the Louvre Museum. Located in Lens, about 200 kilometers north of Paris, the 360 meter long building sits on a former mine yard. The museum consists of five buildings: auditorium, temporary exhibition hall, main hall (ticketing, bookstore, cafe), gallery of time, and the glass pavilion. The building beautifully integrates itself into the landscape with its low building profile and polished aluminum facade.

The museum approaches the open archive in two spaces.

In the large, columnless exhibition hall, the Galerie du Temps organizes important pieces from the collection in a chronological manner. The hall is cladded with the same polished aluminum panels, which indicate the year at the top. Similar to Lina Bo Bardi’s MASP, the Galerie du Temps allows fluid movement throughout the exhibition hall.

On the lower level, the “Behind the Scenes” exhibition space provides visual access to the museum’s reserves. It features interactive display tables, interviews, and a large glass window overlooking the double height reserves.

Visited: March 6-7, 2018

Further Projects